Header Ads

  • Breaking News

    Diagram Kotak Fius Kereta Wira

    Diagram Kotak Fius Kereta Wira
    Gambar atas dan bawah ialah kotak fius kereta WIRA. Fius ini terletak di sebelah kanan bawah dashboard bahagian pemandu. Sekiranya kereta menghadapi masalah litar seperti radio tidak berfungsi, lampu tidak menyala dan sebagainya, kemungkinan fius ini telah terputus. Ganti fius mengikut kapasiti yang telah ditetapkan seperti 10 amp, 15 amp atau 20 amp.
    Diagram Kotak Fius Kereta Wira
    1. unknown
    2. unknown
    3. blower motor, power window relay
    4. clock, radio player
    5. cigar lighter
    6. door lock control unit
    7. combination meter <4a>
    8. unknown
    9. wiper and washer motor
    10. horn
    11. combination meter and lighting buzzer
    12. turn signal hazard flasher unit
    13. unknown
    14. unknown
    15. sunroof control unit
    16. blower motor
    17. stop lamp
    18. back up lamp and srs diagnosis unit
    19. room lamp, luggage compartment
    Diagram Kotak Fius Kereta Wira
    Gambar atas dan bawah ialah kedudukan relay dan fius khusus untuk condenser fan dan compressor aircond.
    Diagram Kotak Fius Kereta Wira



    10 comments:

    1. Aslmkum. Nk tnya kat mn location relay compressor wira aeroback 1.3 ?

      ReplyDelete
      Replies
      1. Kanan enjin..ada 2 relay..1 kdg2 ada tulis comp

        Delete
    2. Kalau wira1.5 carb mter lampu tak bernyala.bulb semua ok.apa sebabnya tuan

      ReplyDelete
    3. Hello, sy ada problem power window wira.. Soket main switch dh reput, sy diy tkar soket lain.. Probnya kedudukan wire asal kt soket lama,sy trlupa nk snap gmbar.. Last2 habis bercampur wire tu.. Dh check satu2...tgkap kiri depan, blakang n tgkap kanan belakang boleh gerak tpi xleh pakai dri main switch..tgkap kanan still xgerak sekali ngn main switch xde function.. Rsenya dh trsilap.. Ada x yg bleh tlg..

      ReplyDelete
    4. slm.lampu dashboard,lampu depan dan lampu belakang wira sy mati dgn tiba2.tetapi signal,double signal,radio,aircon dan enjin x mati.apa puncanye

      ReplyDelete
    5. saya ada problem signal meter tak berfungsi dan terus padam tiada signal langsung..
      Apa puncanya yer

      ReplyDelete
    6. Kalau start enjin tapi sukar utk hidup kan enjin walaupun sudah tukar bateri baru,dan alternator baru.. Apa masalah nyer yerkk..??

      ReplyDelete
      Replies
      1. cuba check fuel filter dulu, kalau bertahun tak tukar, dah sumbat lah tu.

        Delete
    7. Kalau starter dah tukar altenator dah tukar agak2nya apa masalah lg yer 😢

      ReplyDelete

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad