Header Ads

 • Breaking News

  Sumpahan Ikan Tapah

  Ikan Tapah

  Ikan Tapah ialah satu spesies ikan duri air tawar dalam famili Siluridae yang terdapat di bahagian selatan Asia dari Pakistan ke Vietnam, Malaysia, dan Indonesia. Ikan ini juga dilaporkan terdapat di Afghanistan. Bandar Tapah di Perak, Malaysia, dinamai sempena ikan ini.


  KETURUNAN PAK KADUK BERPANTANG IKAN TAPAH

  Ramai diantara kita sudah mengetahui cerita Pak Kaduk yang telah menang dalam perlawanan sabung ayam tetapi kampung halaman serta anak isterinya tergadai.

  Tetapi ramai yang tidak sedar cerita ini ada kaitan dengan segolongan masyarakat Melayu, khususnya penduduk-penduduk di negeri Perak yang pantang makan ikan tapah.

  Pantang larang memakan ikan itu ada kaitan dengan cerita Pak Kaduk yang membuat sumpahan tidak membenarkan keturunannya memakan ikan tapah. Sehingga kini sumpahan itu dipercayai belum berakhir.

  Orang-orang yang kononnya pantang makan ikan tapah itu berasal daripada keturunan Pak Kaduk serta kaum kerabatnya.

  Manakala bagi orang luar yang berkahwin dengan anggota keturunan Pak Kaduk ini juga akan terkena sumpahan itu.

  Keturunan Pak Kaduk kebanyakannya berada di Lambor Kiri, Lambor Kanan, Pulau Tiga dan Bota yang terletak dalam daerah Perak Tengah. Mereka yang termasuk dalam golongan itu kononnya akan terkena penyakit kulit yang disebut SEMALI iaitu pecah-pecah kulit dan berair serta terasa gatal-gatal sehingga ke tulang jika termakan ikan tapah.

  Di samping itu, kulit mereka seperti melecur,sakit sendi dan tulang.

  Menurut Haji Daharun bin Haji Yajit 77, peristiwa Pak Kaduk itu berlaku ratusan tahun lalu di kampung Lambor Kiri iaitu pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Iskandar Syah Almarhum Aulis Allah Geronggong Perak.

  Menurut seorang daripada keturunan ke 9 Pak Kaduk, Hajah Asmah bt Pandak Logam, ada menyimpan khazanah Pak Kaduk iaitu tiga butir kerongsang emas yang dijadikan penawar penyakit sumpahan (semali) itu.

  Katanya lagi, kerongsang tersebut sepatutnya di simpan oleh adiknya, Izham bin Pandak Logam,yang merupakan pewaris terdekat dan kini menetap di Selayang Bahru, Selangor.

  Sementara Haji Daharun yang menetap di Kampung Tua,Lambor Kanan bersetuju dengan tindakan tersebut supaya memudahkan pesakit pulang ke kampung halaman untuk berubat.

  Katanya lagi, seboleh-bolehnya emas kerongsang tersebut tidak di bawa keluar dari Lambor Kanan. Dalam temubual dengan Hajah Asmah di rumahnya di Kampung Tua, Lambor Kanan, beliau mendakwa kerongsang itu telah mengubati ribuan orang yang terkena penyakit Semali berikutan termakan ikan Tapah.

  Katanya, penyakit tersebut berupa melecur kulit, sakit sendi dan tulang, akan hilang apabila meminum air yang direndam dengan tiga butir kerongsang tersebut.

  Tiga keping kerongsang emas itu berbentuk potongan wajik, ukurannya dua inci bertatahkan batu delima yang dikatakan telah berusia lebih 900 tahun, Ini adalah satu daripada tiga barang emas kepunyaan Pak Kaduk diperbuat daripada emas urai yang dijumpai oleh Pak Kaduk dalam perut ikan Tapah.

  Menurut Hajah Asmah, tidak ada syarat yang dikenakan bagi mereka yang berubat. Mereka cuma dikehendaki minum air rendaman emas itu ataupun mandi dengan air itu supaya badan yang melecur terubat.

  TERKENA PENYAKIT

  Kerongsang emas

  Menurut Hajah Asmah bagi, setiap hari ada 5 - 10 orang datang kerumahnya berubat dan dengan izin Allah penyakit mereka sembuh.

  Penulis juga pernah mengadakan temu bual dengan Izham B. Pandak Logam, di Selayang Baru Selangor, Menurutnya setiap keluarga mereka akan mengadakan kenduri arwah di rumah Hajah Asmah. Sebelum tiba bulan puasa, dengan menggunakan wang yang telah disumbangkan oleh orang ramai yang datang berubat.

  "Kerongsang emas itu dikatakan tidak boleh digadai dan diperbuat sebarangan seperti dipinjamkan kepada orang lain", katanya. Kebanyakan yang datang berubat termasuk orang dari Johor, Pahang, Kuala Lumpur dan lain-lain mereka adalah keturunan Pak Kaduk yang telah berhijrah ke tempat lain.

  Hajah Asmah juga memberitahu hanya kerongsang itu sahaja yang boleh mengubati penyakit sumpahan ikan Tapah dengan izin Allah s.w.t.

  Beliau menceritakan tentang seorang wanita dari Perak yang terkena penyakit semali telah berubat dengan doktor, tetapi keadaan kulitnya yang melecur tidak boleh diubati selama hampir tiga tahun.

  Bagaimanapun, keadaannya dikatakan pulih setelah wanita itu datang berubat dengan meminum air rendaman kerongsang emas itu.

  Haji Daharun turut bercerita kisah perjanjian Pak Kaduk dengan ikan Tapah yang dijumpainya terdampar di daratan Sungai Perak.

  Katanya, menurut orang-orang tua, Pak Kaduk berasal dari Siak, Sumatera dan telah datang merantau ke Perak lalu menetap di Kampong Lambor Kiri bersama isteri dan anak perempuannya.

  GEMAR MENYABUNG AYAM

  "Pak Kaduk ini dikatakan suka dengan permainan kegemaran penduduk kampung ketika itu, iaitu permainan sabung ayam dan dia mempunyai seekor ayam jantan yang handal. "Oleh sebab ayamnya selalu menang,dalam pertandingan, seorang penghulu iri hati tehadap kejayaan ayam Pak Kaduk, lalu berhasrat untuk mencuri ayam itu.

  "Suatu malam,penghulu itu telah berpakat dengan kawannya untuk menipu Pak Kaduk dengan menyuruh rakannya menyeru nama Pak Kaduk dari atas pokok supaya menyerahkan ayamnya.

  "Pak Kaduk yang ketakutan kerana menganggap suara itu suara jembalang terus menyerahkan ayamnya. Nasib Pak Kaduk bertambah malang apabila dia tewas dalam pertandingan sabung ayam menyebabkan kampung halaman, anak serta isterinya tergadai ke tangan penghulu itu.

  Pak Kaduk yang malang itu terus lari ke sebuah pondok. Pada suatu hari, kucing belaan Pak Kaduk datang menghampirinya seolah-olah mengajak Pak Kaduk mengikutnya ke suatu tempat. Kucing itu membawa Pak Kaduk ke tebing Sungai Perak dan di situlah dikatakan Pak Kaduk ternampak seekor ikan Tapah sebesar manusia berperut buncit terdampar di daratan.

  Pak Kaduk dikatakan membelah perut ikan itu dan dalam perut ikan Tapah itulah dia menjumpai lebih kurang secupak emas urai.

  "Setelah itu Pak Kaduk telah menjahit semula perut ikan itu dengan menggunakan tali bemban," sambungnya.

  SUMPAH PAK KADUK

  Seraya melapaskan ikan tapah itu ke sungai,Pak Kaduk terus bersumpah bahawa keturunannya tidak akan dibenarkan menganiayai dan memakan ikan Tapah sampai bila-bila.

  "Ada yang begitu alah dengan pantang sehingga terkena air atau terbau ikan Tapah menyebabkan kulit mereka melecur,"tambah Daharun.

  Menurutnya lagi,dengan emas yang diperolehi itu,Pak Kaduk telah menebus semula kampung, isteri dan anaknya daripada penghulu tersebut.

  Emas selebihnya digunakan untuk perbelanjaan seharian serta membayar hutang dan sebahagiannya lagi untuk perbuat perhiasan barang kemas.

  Menurut Izham pula, Pak Kaduk dikatakan kembali ke Siak dan di sana dia menempah sepasang subang, sebentuk cincin dan tiga keping kerongsang emas yang sekarang disimpan oleh Hajah Asmah itu.

  "Kerongsang itulah yang dijadikan penawar bagi sumpahan manakala barang kemas lain dijadikan perhiasan.

  "Subang itu kini dikatakan ada disimpan oleh kaum keluarga Pak Kaduk di Siak, manakala cincin itu pula disimpan oleh keturunan Pak Kaduk yang menetap di Kuala Dipang, Perak.

  "Pak Kaduk dikatakan meninggal dunia di Siak dan kuburnya didakwa masih ada sehingga sekarang," tambah Izham mengakhiri ceritanya.

  @Foto:
  Keturunan Pak Kaduk yang menyimpan kerosang emas berkenaan.

  Tulisan:
  Abby Mohamad

  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad